Laboratoriumonderzoek

Onze dierenkliniek heeft een uitgebreid eigen laboratorium. Daar kunnen we met de modernste analyseapparatuur onderzoeken doen, zoals bloed- en urineanalyse en analyse van ontlasting.

Bloedonderzoek kan nodig zijn om tot een diagnose te kunnen komen. De meeste bloedonderzoeken kunnen we direct uitvoeren. Dat is fijn, dan kunnen we direct zien wat er aan de hand is en een behandeling starten. Met name bij (acute) ziektes kunnen we zo snel handelen. Maar bloedonderzoek wordt soms ook om andere redenen uitgevoerd. Hieronder volgen er een paar:

Vaccicheck

De vaccicheck is een speciale bloedtest, waarmee we kunnen kijken of je huisdier (nog) voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes. Zo voorkom je onnodig vaccineren. In de volksmond wordt het vaak “titeren” genoemd. Titeren houdt in kijken of er nog een voldoende titer is aan antistoffen.

Bloedonderzoek voor narcose

Verder doen we regelmatig een pre-anesthetisch bloedonderzoek. Dat gebeurt als het dier onder narcose moet. Wij doen dat voornamelijk bij dieren ouder dan 7 jaar (bij grote rassen vanaf 5 jaar).  Op basis van de uitslag kunnen we de narcose beter afstellen voor het dier en als het nodig is een infuus aanleggen zodat na de operatie direct middelen kunnen worden toegediend om het dier zo snel mogelijk op te laten knappen.

Screening oudere dieren

Bloedonderzoek kan ook worden ingezet bij screening van de oudere dieren. Dan wordt het onderzoek gebruikt om de meest voorkomende aandoeningen die ongemerkt de gezondheid van het oudere dier bedreigen te inventariseren. Dat heeft als voordeel dat ouderdomsziekten als lever- en nierwerking, suikerziekte en schildklierproblemen in een vroeg stadium behandeld kunnen worden en uw dier daardoor langer prettig kan leven.

Andere bloedscreeningen

Er zijn nog andere bloedtesten. Bijvoorbeeld om bepaalde ziektes uit te sluiten als je met een dier wilt gaan fokken. Ook doen we bloedtesten bij dieren die langdurig medicijnen gebruiken, zodat we kunnen zien of bijvoorbeeld de lever en de nieren dit nog voldoende verdragen.

Bloed opsturen

Wij kunnen niet alle onderzoeken in de praktijk doen. Er zijn onderzoeken die alleen in specialistische laboratoria kunnen worden uitgevoerd. In die gevallen wordt het bloed nog dezelfde dag bij ons opgehaald en geven we zo snel mogelijk de uitslag door.