Tandheelkunde

De meest voorkomende problemen bij honden, katten en andere dieren hebben te maken met het gebit. Heel vaak merk je daar niet veel van, totdat het te laat is en er ontstekingen en abcessen aan de tandwortels ontstaan, het dier lastiger gaat eten of er een zwelling aan de kop van het dier zichtbaar wordt. In veel gevallen is een slechte gebitsverzorging de oorzaak van het probleem. Zo zorgt tandplaque vaak later voor ontsteking van het tandvlees en tast het tanden en kiezen aan. Zelfs zo erg dat tanden en kiezen los kunnen laten. En wat niet iedereen weet is dat chronische gebitsontstekingen ook nier- en hartproblemen kunnen veroorzaken. Zo ver moeten we het niet laten komen met onze huisdieren.

Bij iedere jaarlijkse controle of inenting kijken we daarom ook naar het gebit van het dier. En als we zien dat daar aandacht aan besteed moet worden zullen we dat aangeven en proberen het in een vroeg stadium te verhelpen. Soms kan dat direct op het spreekuur, soms is een uitgebreidere behandeling onder narcose nodig, waarbij het gebit geïnspecteerd en grondig gereinigd en gepolijst wordt. We geven je advies hoe je het gebit schoon kunt houden, zodat je dier gezonde tanden en kiezen houdt.

Narcose

Eén verschil is er wel met mensen: een dier moet behandeld worden onder narcose. Helaas kunnen we onze huisdieren niet vertellen dat ze stil moeten liggen tijdens een gebitsbehandeling en daarom worden deze uitgevoerd onder algehele narcose.