Dierenkliniek Zuidplas biedt al een tijdje de laparoscopische sterilisatie bij de hond aan. Een laparoscopische sterilisatie wordt in de volksmond ook wel een ‘kijkoperatie’ genoemd. Vroeger steriliseerden wij honden door middel van een buikoperatie, waarbij we de buik open moesten maken. Tegenwoordig steriliseren wij grotere honden vrijwel alleen nog maar door middel van een kijkoperatie. Dit is ideaal, omdat er maar twee kleine sneetjes nodig zijn om de eierstokken te kunnen verwijderen! Dit zorgt er onder andere voor dat uw hond minder pijn heeft en vaak sneller herstelt.

Hoe gaat zo’n operatie in zijn werk?

Uw hond wordt onder volledige narcose gebracht en nauwkeurig in de gaten gehouden met behulp van ons complete bewakingssysteem.

Nadat haar buik geschoren en schoongemaakt is, worden er twee kleine sneetjes in de buik gemaakt. Via een van de gaatjes wordt de buik opgeblazen met gas en wordt een camera naar binnen gebracht. Met deze camera kunnen wij de organen goed in beeld brengen. Door het tweede gaatje wordt een brand- en kniptang binnen de buik gebracht. De dierenarts kan alles op een scherm zien en zijn/haar handelingen op die manier goed volgen. Niet alleen de eierstokken zijn van belang. De dierenarts controleert ook meteen de gehele buik en alle organen die zichtbaar zijn.

De eierstokken worden een voor een met een haak van buitenaf opgepakt en de bloedvaten worden dichtgeschroeid en vervolgens worden de eierstokken losgeknipt. Daarna worden de eierstokken verwijderd via een van de kleine gaatjes die gemaakt zijn.

Nadat beide eierstokken verwijderd en gecontroleerd zijn, worden de sneetjes gehecht en laten wij uw hond wakker worden.

Voordelen van de kijkoperatie:

  • Minder trekken aan de eierstokken (minder pijnlijk).
  • Kleinere gaatjes in de huid.
  • Meestal minder pijn bij grotere honden.
  • Sneller herstel.

Nadelen van de kijkoperatie:

  • Een kijkoperatie is duurder
  • In geval van een afwijkende baarmoeder of wanneer een bloeding niet te stoppen is met de brandtang moet alsnog worden overgaan tot een buikoperatie.

Is deze operatie iets voor uw hond?

Alhoewel de kijkoperatie zeker toegevoegde waarde heeft, is deze operatie niet voor alle honden geschikt. Wij maken altijd een overweging met betrekking tot de leeftijd, de bouw van de hond en de verdere gezondheid van het dier. In het geval van de grotere, jonge en gezonde honden kiezen we vaak voor een kijkoperatie.

Een kijkoperatie is wel duurder dan een gewone sterilisatie (buikoperatie). Wilt u meer over de operatie of over de kosten weten, neem dan contact met ons. Wij beantwoorden graag al uw vragen.