Laparoscopie of Kijkoperatie

Laparoscopie – of kijkoperatie – is een techniek waarbij geopereerd wordt door de buik niet te openen, maar waarbij via een camera en speciale apparatuur door kleine gaatjes wordt geopereerd. Het meest wordt dit ingezet voor het verwijderen van eierstokken (“sterilisatie” oftewel castratie van de teef).

Bij deze operatie worden slechts twee kleine gaatjes van een halve centimeter in de buikwand gemaakt, waarna de  buikholte gevuld wordt met gas. Dat zorgt dat de buik een beetje wordt opgeblazen, zodat de apparatuur makkelijk gebruikt kan worden. Daarna kijken we op een beeldscherm om die apparatuur te bedienen. Via dezelfde gaatjes worden dan de eierstokken (of soms testikel in geval van een binnenbal), verwijderd.

Voordelen

Het voordeel voor het dier is dat de operatiewondjes heel klein zijn en het dier snel herstelt. Ook is de operatietijd korter, wat betekent dat het dier minder lang onder narcose hoeft. Verder is het voordeel voor de chirurg dat er tijdens de operatie een goed zicht is op zowel het te opereren orgaan als ook de andere buikorganen. Zie ook onze blogpost over laparoscopische sterilisatie.