Gedragstherapie


Wij krijgen regelmatig mensen in de praktijk die aangeven dat hun dier gedragsproblemen heeft, met name katten en honden. Met het toenemende aantal honden in onze woonwijken, in te kleine territoria, is dat niet zo heel erg verwonderlijk. Gelukkig zijn veel gedragsproblemen met instructies, oefeningen en waar nodig medicatie te verbeteren.

Uiteraard moeten we daar wel eerst voor uitsluiten dat het gedrag een lichamelijke oorzaak heeft. Wij onderzoeken het dier dan ook eerst om dat uit te sluiten. Mogelijk is er aanvullend onderzoek nodig, zoals urine onderzoek wanneer een kat buiten de bak plast of wanneer een hond moeilijk tot niet zindelijk te krijgen is. Ook gaan we na wat het gedragsprobleem precies is. Is het ongewenst gedrag of afwijkend gedrag? Zijn er oorzaken die frustratie bij het dier veroorzaken? De omgeving van het dier moet ook bekeken worden, zeker bij katten en konijnen. Eventueel komt er iemand bij u thuis om ter plekken te kijken en te bespreken wat hierin verbeterd kan worden. Pas als we dat weten, kunnen we het gedrag verbeteren. Daarbij moet niet alleen het dier werken aan die verbetering, ook (of juist!) de eigenaar moet daaraan werken.

Heropvoeding

Het kan zijn er in de opvoeding iets mis is gegaan. Dan moet het dier heropgevoed worden. Door die heropvoeding, eventueel in combinatie met medicijnen, kan het gedrag verbeteren.

Onze paraveterinair Kim Smit heeft zich gespecialiseerd op gedragsproblemen bij met name katten, maar ook bij andere dieren. Zij kan u dan ook veel tips en tricks geven om het probleem aan te pakken!

Heb je het idee dat je huisdier gedragsproblemen heeft, geef dat dan aan wanneer je een afspraak maakt. Wij reserveren dan wat extra tijd om alles met je door te spreken en het dier goed te bekijken.